CSE@IT Styr på Fotografierne



Jeg har haft et digitalt fotografiapparat siden julen 2000.

Det skulle jo endelig løse nogle af de problemer man har med kassevis af billeder, som er helt ude af system, måske bortset fra en dato. Men hvis man lige skal se på billederne fra ferien 1997, så skal man have rimeligt godt styr på sine billeder, eller evt. have fået sat dem i et album. Hvis man som vores famillie, tager op til 5 x 36 billeder i løbet af 3 ugers ferie, så kan man meget nemt komme bagud med at sætte billederne i album, så for fremtiden digitale billeder ind på harddisken og vupti ikke fler papbilleder. Men allerede i februar begyndte problemerne med Cannons medfølgende program ZoomBrowser, der kan kun struktureres i foldere og mapper, og ingen søgemulighed. Det er jo temmelig problematisk, når man har flere end et på hundrede billeder. Og vil man lige lægge nogle billeder på web, ja så skal man udvælge billeder og lave sideopsætning og hvordan får man reducerede størrelsen på billedfilerne, så de er egnet web browsing med 56k modem, det er ikke lige til og jeg opgav faktisk at bruge tid på at finde ud af hvordan.

Jeg kiggede mig om efter andre programmer, men de lægger alle sammen vægt på redigering af billeder og ikke på strukturering og søgning. Det er jo dejligt at kunne fjerne røde øjne og gøre billeder skarpere, justere farvebalance, men det har jeg jo aldrig brugt tid på før, der fik jeg jo færdige papbilleder og de er jo ikke så nemme at redigere.

Da jeg ikke kunne finde noget egnet program, og slet ikke nogle hvor jeg kunne sætte dem i fammilien der har taget billederne til at beskrive dem med en titel, et sted etc., så valgte jeg at gå igang med at lave et program der opfylder vores famillies behov.

Det blev til et program der skulle opfylde følgende kriterier:

Håndtering af billeder på en nem og brugervenlig måde.
Håndtering af flere tusind billeder.
Nemt at lave en web hvor billeder vises, og størrelsen på billederne er afpasset til web brug.
Nemt at lave en CD, med billeder på.

Funktionalitet
1. Tilføje oplysninger om et billede, Kategorisering, Titel, Notat, link til næste/andre billeder.
2. komprimering til mindre billeder til brug for internet.
3. Generere webside (evt. selvstændigt modul der kan laves som asp/com), incl. visning af information.
4. Lave CD'er med billeder incl. browsing, statiske html sider, incl. information.
5. Søgning på billeder, Kategori, Titel, Notat (fritekst)

Forudsætninger
Billeder indlæses med det software der kommer med evt. digitalt kamara.
Originalbilledefilen ændres ikke hvad angår billedet. Exif segment kan ændres.
Originalbilledefilen kan identificeres entydigt udfra path+filnavn

Projektet blev started 28. februar 2001, med opstilling af nogle visioner. og 23. maj blev programmet testet af den første bruger, der havde været på tur med sit firma, hvor de havde taget en masse billeder, med digitalt fotografiapparat. De skulle så laves til web sider med noget tekst til og lægges på firmaets web server. Under denne test blev der selvfølgelig fundet nogle uhensigtsmæssigheder. I hele perioden har jeg også brugt programmet til at holde styr på familliens billeder (digitale), vi har passeret 5000 billeder (1. januar 2004) og der er selvfølgelig en hel del billeder der bare kan slettes, fordi de er et eksperiment. Det er nu en enkelt sag at finde de billder som blev taget i vinterferien, eller billeder af hunden etc. det er en simpel søgning og vupti så er billederne der. De kan så nemt laves til et web album og kopieres til vores web server, og så kan resten af fammiline, venner og kollegaer se billederne.

Jammen hvad så med papbilleder? Tja, jeg købte faktisk en fotoprinter, blankt fotopapir, fotopatroner etc. til en mindre formue og nu har jeg så stadig en masse blankt fotopapir som ikke er blevet brugt, for det er meget sjældent at der er nogle billeder der bliver printet. Behovet for papbilleder er forsvundet, og evt. brændes en CD med et fotoalbum på, som jo er væsentlig nemmere og billigere and at printe billederne.

Programmet Styr på fotografierne har nu ligget på internette siden 1. juni 2001, og der er allerede 0 der har downloaded det. Hvis man ikke registrere programmet så kan man højst lægge 100 billeder ind. En registreringskode kan købes for kr. 300, og så ophæves begrænsningen. Download fra http://www.cse-it.dk


Teknisk, er programmet udviklet ved hjælp at Visual Basic og C++, samt en Access database til oplysningerne om billederne. Generering af albums sker på grundlag af VBScript (ASP ligende), hvor der er tilføjet nogle komponenter der forbinder program og script. Man kan selv ændre på de medfølgende scripts (fotoweb.asp, fotocd.asp) hvis man har kendskab til ASP. Alle søgninger i programmet ligger som SQL, og kan ændres. Toolbar og Menu ligger også så de kan ændres. Det tilrådes dog at bruge eksisterende SQL som grundlag for nye søgninger, da programmet kræver tilstedeværelse af udvalgte kolonner.
Programmet indlæser alle kameraoplysninger (Exif) første gang billedet indlæses, det indeholder en masse information, men optagelsestidspunkt er nok den vigtigste. Der genereres også en minni udgave af billedet (Thumbnail), som gemmes i Access databasen, selve original billedet bliver liggende hvor det er og programmet gemme path+filnavn og forventer at billedet bliver liggende der.


Carsten Schack-Eriksen
Copyright © 1996,1997.1998,1999,200,2001,2002,2003,2004 Carsten Schack-Eriksen.
Opdateret 10.02.2004

Du er besøgende nummer